Ihmiset

Kaamosta vastaan Laanilassa

Laanilan Kievari järjest i lokakuun lopulla ensimmäistä kertaa ”Kaamosta vastaan” - ruoka, juoma ja hyvinvointimessut. Laanilan Kievari on tunnelmallinen ja kodikas ravintola . Nimensä mukaisesti se sijaitsee Laanilassa . Kievari on tunnettu hyvästä ruoastaan ja teemallisista brunsseistaan. Ravintola on saanut myös monia Trip Advisorin tunnustuksia myös kansainvälisellä tasolla.

Kaamosta vastaan -messuilla järjestettiin maisteluita oluen ja viinin merkeissä sekä tutustuttiin paikallisten tuottajien raaka-aineista valmistettuihin ruokiin. Messujen ideoitsija toimii Samuli Ruotsalainen, joka työskentelee Laanilan Kievarissa ravintolapäällikkönä.

– Ajatus messujen järjestämisestä tuli mieleeni VRHE-messuista, jotka samaan aikaan pidetään pääkaupunkiseudulla. Ja kun en itse sattumoisin päässyt sinne, niin päätin järjestää omat messut tänne pohjoiseen, kuvailee messujen perustaja Samuli Ruotsalainen .

– Lisäksi tälle alueelle on tarvetta saada hiljaiselle lokakuun lopulle jonkinlainen tapahtuma, lisää Ruotsalainen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hyvinvointia ja taidetta

Messuilla o li mukana viinien ja oluiden maahantuojia, Aurora Spa Saariselältä sekä muita paikallisia näytteilleasettajia. P ihalla Saariselän VPK esittel i omaa toimintaansa ja kalustoaan. Taiteilija Sonja Kallio oli esittelemässä omia taideteoksiaan ja maalauksiaan . Hän maalaa tauluja muun muassa akvarellillä.

Laanilan Kievarin messujen herkkulautaselta pääs i maistamaan muun muassa poronlapaa ja kylmäsavustettua Inarin haukea. Molemmat raaka-aineet o li jalostettu messuilla tarjottavaan muotoon Laanilan Kievarin omassa keittiössä.

– Suosimme ravintolassamme paikallista lähiruokaa ja puhtaita raaka-aineita, jotka ovat tärkeä osa makuelämyksien tuottamisessa. Muun muassa poro tulee meille Ivalon Culinarista, kertoo Laanilan Kievarin keittiömestari Riitta Ruotsalainen .

Ivalosta saapunut pariskunta on juuri noussut Kievarin ruokapöydästä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ruoka oli tosi hyvää. Siikacheviche oli minun suosikki.

– Henkilökunnan aktiivisuus oli mahtavaa. He kertoivat meille tarkoin, mitä kaikki maistiaiset sisältävät.

– Kyllä tänne kannatti tulla!

Puusta pulloon

– Kun viinipullo avataan, niin korkkia nuuhkaisemalla voidaan jo havaita, onko viini pullossa hyvä, kuvailee ravintolapäällikkö Samuli Ruotsalainen Laanilan Kievarista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vastaavasti viininasiantuntija esittelee korkkivikaisen viinipullon korkkia, jossa taas ei tuoksu mikään.

– 10 % kaikista viineistä on korkkivikaisia. Ja nuuskimalla korkkia se selviää.

Tämän vuoksi levy-, puriste-, muovi-, kruunu- ja kierrekorkit ovat yleistyneet viinipullojen sulkimina.

Kaupalliseen tarkoitukseen korkkia tuotetaan etupäässä Välimeren alueella, missä korkkitammi kasvaa luonnonvaraisena. Suurin korkintuottajamaa on Portugali. Luonnonkorkkia saadaan tietystä tammilajikkeesta, joka muodostaa paksua kaarnaa. Kaarna kuoritaan kymmenen vuoden välein ja porataan korkeiksi. Puut alkavat antaa satoa noin 25-vuotiaina. Ne voivat elää yli 200-vuotiaiksi. Kaarnan kuoriminen ei siten vahingoita puita, joten luonnonkorkki on ympäristöystävällinen materiaali.

Korkkivikainen viini

Viinin kypsyttämiseen luonnon korkki sopii hyvin sen sisältämän vettähylkivän suberiinin vuoksi, joka pitää nesteen pullon sisällä. Korkin kokoonpuristuvuus tekee siitä hyvän eristeen. Heikkolaatuinen, huokoinen korkki voi kuitenkin päästä viiniä ja ilmaa, mikä huonontaa viinin laatua. Ikääntyessään ja kuivuessaan korkki myös päästää etenkin reunoistaan entistä enemmän viiniä haihtumaan ja ilmoittaa pullon sisältöä. Myös erilaiset bakteerit ja sieni-itiöt voivat aiheuttaa korkkivikoja.

– Viini on elävä tuote ja yksikään korkki ei ole samanlainen. Joten viini on aina yksilö. Siellä on parempia, huonompia ja seasta löytyy huippuyksilöitä.

– Tuo pieni pala puuta määrittää sen, millainen viinistä lopulta tulee. Korkki määrittää sen, miten viini kehittyy säilytyksen aikana, Ruotsalainen lisää.

Myös kalliimpia viinejä on tullut kierrekorkkiosastolle.

– Kierrekorkillisista taas tietää sen, että pullon sisältö on samaa kaikissa pulloissa.

Viiniasiantuntija Ruotsalainen ei lämpene silikonikorkille.

– Se on hankala ja onneksi se on myös jäämässä pois käytöstä. Huippuviinit pakataan aina korkkikorkilla, harvemmin niitä löytää pakattuna muovipulloon taikka pahvitetraan.

Ruotsalainen voi nauttia viininsä myös muovipulloista.

– Niin kauan kuin tuote on itsestään hyvä, niin ei sekään haittaa, että tuote tarjoillaan muusta kuin lasipullosta.

Rentoutumista herkuttelun lomassa

Virpi Hietanen ja Niina Hindström tulevat samppanjalasit kädessään Aurora Span naisten käsiteltäväksi Laanilan Kievarin saunaosastolle. He istahtavat hierotettavaksi, jonka jälkeen heillä on aikomus mennä tutustumaan messujen herkkupöytää.

– Täällä on paljon sellaista palvelua, josta minulla ei ole ollut mitään tietoa, vaikka olen asunut Ivalossa kymmenen vuotta. Tällaisille messuille on kysyntää, sanoo Niina Hindström.

– Lokakuu on juuri paras aika, kun paikkakunnan yrittäjät ehtivät käymään muuallakin ennen alkavaa sesonkia, toteaa Virpi Hietanen.

Aurora Span kosmetologit Pia Viskari ja Sanna Niemelä kertovat, että heillä on parhaillaan käynnissä rekrytointi, jossa he hakevat kauneushoitolaansa alkavalle kaudelle työvoimaa.

– Viime vuonna meillä oli töissä 13 harjoittelijaa. Tänä vuonna tarvitaan sama määrä.

– Matkailun kasvu näkyy meilläkin kauneushoitolassa, Pia Viskari sanoo.

Harjoittelijat ovat kolmannen vuoden opiskelijoita eli melkein valmistuneita.

– Me koulutamme ja opastamme heidät työhönsä.

Vaikka Aurora Spa sijaitsee vilkkaassa matkailukeskuksessa, sieltä on aina mahdollisuus saada aikoja.

– Jos tunturissa on huono keli, kauneushoitolassa on säpinää.

Aurora Spalla on käytössään nettivaraussysteemi, josta näkee suoraan vapaat ajat hoitoihin. Kysytyimmät ovat hieronta-ajat.

Ensi vuonna uudestaan

Taas kuuluu saunan terassilla liikehdintää ja saman tien hierontapenkkiin istahtavat Sari Vapamäki Törmäsestä ja Kitti Kumpulainen Ivalosta. He ovat ennättäneet jo nauttia Kievarin messujen antimista.

– Oli taivaallista ruokaa. Ja kaikki oli niin kaunista ja maut oli valtavan hyviä. Onneksi tultiin, toteaa Kitti Kumpulainen.

– Kulinaristinen kokemus, lisää Sari Vapamäki.

Yksi ylitse muiden oli kylmäsavustettu hauki, joka jäi naisten mieleen.

– Sitä olisi voinut ostaa kotiin viemiseksikin, Kitti sanoo.

– Ja se ruisleipä natsas siihen todella hyvin, Sari lisää.

Kaamosta vastaan -messut olivat tervetullut tapahtuma messuvieraiden mielestä.

– Tämä olisi hyvä paikka yrittäjille kertomaan omista palveluistaan, Sari Vapamäki sanoo.

– Tämä on niin suloinen ja intiimi paikka, että kannattaako messuja paisuttaakaan jatkossa tästä isommaksi, pohtii Kitti Kumpulainen.

Laanilan Kievarin ravintolapäällikkö Samuli Ruotsalainen ei asettanut suuria odotuksia ensimmäisille järjestämilleen messuille, mutta se on varmaa, että tapahtumasta tulee jokavuotinen perinne. Kaamosta vastaan -messut on suunnattu pääasiallisesti paikallisille ihmisille.

–Ensi vuonna pidetään myös messut, mutta laajempana kokonaisuutena, Ruotsalainen lupaa.

Ilmoita asiavirheestä