Paikallisuutiset
Päästä ilma sisälle, pidä hiiret ulkona – kesämökin talviteloille laittamisessa on hyvä muistaa muutama seikka, niin oma pieni paratiisi säilyy satumaana seuraavaan suveen
Pakkanen ja jää odottavat jo vuoroaan kulman takana, mikä tarkoittaa sitä, että kesäkäyttöinen mökki on laitettava talviteloille. Operaatiossa on hyvä huomioida muutama seikka, niin oma pieni paratiisi säilyy satumaana seuraavankin suveen.
Ensimmäisenä katseen voi suunnata vaikka rantaan.
– Laiturit pitää katsoa, että ne eivät jää jäitten armoille. Ponttonilaiturit nostaa pois ja kiinteät laiturit katsoa, että ne eivät jää jäitten sisään, opastaa kajaanilaisen Metsämökki Oy:n yrittäjä Mikko Dufva, jonka toimenkuvaan kuuluvat mökkitalkkarin hommat ja joka työssään törmää etupäässä juuri kesäkäyttömökkeihin.
Kiinteä laituri kannattaa rakentaa tai rempata tarpeeksi korkeaksi, jotta sen kanssa ei tarvitse kampailla jatkuvasti.
– Parasta olisi, että se olisi mahdollisimman paljon irti jään pinnasta. Monestihan tiedetään, missä se jään pinta on.
Vene talvehtii paremmin, kun se köllöttää väärinpäin kuivalla maalla tai on muutoin tuiskulta turvassa.
– Paremmin se säilyy, kun se ei ole lunta ja jäätä täynnä talvella.
Vedet on syytä panna poikki ja vesipumput ja -johdot syynätä kuivaan kuntoon, jotta jää ei pääse tekemään tuhojaan. Jos esimerkiksi ottoletku jää täyteen vettä, niin keväällä mökkiläistä saattaa odottaa ikävä yllätys.
– Niitä halkeilee, kun jäätyy ja pasahtaa. Semmoisia olen jonkun verran keväällä korjaillut.
Luonnollisesti vedet kannattaa poistaa myös muuripadasta ja kaikista muista säiliöistä. Niin ikään tehtävälistaan kuuluu vesikourujen putsaus.
Sähkönkin voi pätkäistä poikki, jos sellainen pirttiin tulee, mutta sille ei ole talvella tarvetta. Kaasupullot ainakin kiinni, jos niitä ei vie pois.
Mökillä ollaan luonnon lähellä, mutta luontoa ei passaa päästää sisään.
– Hiirethän etsivät ruokaa. Paljolta välttyy, kun ei jättele pöydille korppupusseja eikä muuta. Ruuat kaikki pois ja jätteet pois.
Vielä oleellisempaa on huolehtia, että hiirille tai muille eläville ei jää kulkureikiä ja -koloja.
– Hiiret saattavat tehdä melkoisen sotkun ja siivon, jos ne pääsevät talveksi mellastamaan. Nehän sotkevat joka paikan ruualla ja ulosteella.
Mökistä ei pidä kuitenkaan tehdä pullotiivistä, vaan ilmanvaihdosta kannattaa huolehtia myös talvella. Kylmässä pirtissä ei tarvitse kantaa huolta lämmön pihtaamisesta.
– Monet laittavat kaikki ilmanvaihtoräppänät tukkoon, mutta sitä ei kannattaisi tehdä, kun kannattaisi nimenomaan olla auki, jotta ilma vaihtuisi.
Piipun päälle kannattaa kuitenkin tällätä hattu.
– Kyllä se suotava on. Kun sadevedet ja sulamisvedet pääsevät hormiin, niin ne monesti valuvat muuria pitkin sisälle ja siellä on sitten monesti vesirantuja. Siltä välttyy, jos piippu on hatutettu.
Dufvan mukaan hormin pohjalle valuva vesi tekee harvemmin jäätymisvaurioita, ellei sitten päädy ahtaaseen paikkaan jäätymään. Toisaalta on hyvä, jos sekin riski pysyy hatuttamalla pois.
Kaikkiaan Dufva on sitä mieltä, että Kainuun mökkiläiset huolehtivat kesäparatiiseistaan hyvin ja perusmökit pitävät hyvin pintansa talviolosuhteissa. Mökkitalkkarille on kuitenkin kasvavaa kysyntää erityisesti mökkiläisten ikääntymisen vuoksi.
– Koko ajan laajenee ja koko ajan on hommaa. Minun asiakaskunnassa on paljon iäkkäitä, joille mökki on maailman tärkein paikka ja siellä halutaan olla mahdollisimman paljon. Kun käy raskaaksi, sitten teettävät paljon minulla. Kyllähän mökki on vähän semmoinen työmaa. Se vaatii ylläpitoa, mutten se pääsee aika äkkiä röksälleen. Luonto valtaa pihat ja rakenteet, jos sitä ei hoideta.
Dufva pyörittää Metsämökkiä toista vuotta. Selväksi on käynyt, että mökkitalkkarin tehtäväkenttä on laaja puiden kaadosta laitureiden ja terassien rakenteluun.
– Hirmu laaja skaala, ei ole samanlaista päivää.