Paikallisuutiset

Inarijärven siikaa viidellä eri tapaa

Ravintola Aanaarin keittokirja julkaistiin

Makuja Inarin luonnosta -keittokirjaan on koottu lähes kolmekymmentä reseptiä Hotelli Kultahovin yhteydessä sijaitsevan ravintolan suosituimmista annoksista. Reseptit on muokattu niin, että ne onnistuvat myös kotikeittiöissä, keittiömestari Heikki Nikula lupaa.

Lähes vuoden mittainen kirjaprojekti saatiin päätökseen joulukuun puolivälissä, kun ravintola Aanaarin keittiömestari Heikki Nikulan ja hotellinjohtaja Kaisu Nikulan yhteistyön tuloksena syntynyt keittokirja Makuja Inarin luonnosta julkaistiin.

Keittokirjaan on koottu ravintola Aanaarin suosituimpia ja mieleenpainuvimpia reseptejä vuosien varsilta sekä nykyiseltä ruokalistalta. Kirjassa on mukana myös ravintolapäällikkö Johanna Fabritiuksen kehittelemiä juomareseptejä, joiden ainesosissa on ruoka-annosten tapaan käytetty paikallisia raaka-aineita.

Kaisu Nikula on kirjoittanut kirjaan osiot Hotelli Kultahovin 80-vuotisesta historiasta sekä inarinsaamelaisesta kulttuurista. Hän on veljensä Heikin kanssa syntyperäisiä inarilaisia ja isänsä puolelta inarinsaamelaista Morottajan sukua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Halusimme, että ihmiset saavat lukea myös hotellin ja Inarin alueen historiasta, Kaisu Nikula kertoo kirjan julkaisutapahtumassa.

Vuonna 1937 perustettu Hotelli Kultahovi on ollut jo yli 50 vuotta Nikulan perheen hoidossa. Kaisun ja Heikin äiti Maija Nikula työskenteli siellä 20 vuotta hotellinjohtajana Suomen Matkailuyhdistykselle, kunnes alkoi yrittäjäksi 80-luvun loppupuolella. 2000-luvun alussa tapahtui sukupolvenvaihdos, kun Kaisu ja Heikki palasivat Inariin ja ottivat hotellin ja ravintolan hoitoonsa.

Pääosassa paikalliset raaka-aineet

Keittiömestari Heikki Nikula kertoo, että ajatus keittokirjan kirjoittamisesta oli pyörinyt mielessä jo useamman vuoden ajan.

– Ehkä jo viisi vuotta sitten tuli ensimmäisen kerran ajatus, että olisi kiva tehdä Kultahovin keittokirja, koska meillä on paljon reseptejä, ja ainakin viimeisen 15 vuoden ajalta ne ovat kaikki tallessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjan teemana ovat paikalliset raaka-aineet: Inarijärven kala, poronliha sekä metsän antimet, kuten luonnonkasvit, marjat ja sienet. Suomeksi ja englanniksi kirjoitettu kirja on jaettu kolmeen osaan pääraaka-aineiden mukaan.

Nikulan mukaan keittokirja koostuu Inarin alueelle tyypillisistä ja perinteisistä resepteistä, joita on hieman modernisoitu. Kaikki ruoka-annokset on mahdollista valmistaa kotikeittiössä ja vaihtoehtoja löytyy kaiken tasoisille ruoanlaittajille.

– Helpoimmasta päästä on esimerkiksi taimenesta tehty rillette, jossa on kuitenkin todella hienot maut, hän vinkkaa.

Nikula muistuttaa, että reseptejä voi aina myös muokata saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan. Esimerkiksi joissain resepteissä on väinönputkea, jota ei saa etelässä poimia, joten sen sijasta voi käyttää koiranputkea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Heikki Nikulan mukaan juuri paikalliset raaka-aineet erottavat keittokirjan muista markkinoilla olevista keittokirjoista. Inarin alueen raaka-aineet ja niiden yhdisteleminen on ravintola Aanaarin erikoisuus ja yksi tärkeimpiä raaka-aineiden lähteitä on läheinen Inarijärvi. Siian lisäksi Inarijärvestä saadaan taimenta, joka kutee hotellin ohi virtaavassa Juutuanjoessa.

Kaisu Nikula kertoo, että taimen liittyy läheisesti myös hotellin alkuaikoihin, sillä alkuperäinen hirsihotelli eli Inarin Matkailumaja rakennettiin 30-luvulla perhokalastajille. Matkailumajasta tuli suosittu kalastajien keskuudessa, koska Juutuanjoesta saatava taimen oli paljon haastavampi pyydystettävä kuin lohi.

Perinneruokien taltiointia

Kirjan tekoon käytettyjä työtunteja Heikki Nikula ei ole viitsinyt laskea, mutta paljon niitä on kertynyt. Vaikka kaikki reseptit on tehty ravintola-annoksina jo satoja kertoja ja todettu varmasti toimiviksi, eivät ne soveltuneet kirjaan mukaan sellaisinaan. Kirjaan valikoituneet reseptit täytyi muun muassa muokata neljän hengen annoksiksi, minkä lisäksi käännöstyö englanniksi sekä kirjan kuvitus vei oman aikansa.

Silti kirjaprojekti on Nikulan mielestä ollut mielenkiintoinen. Yhteistyö uusien ihmisten ja kustantajan kanssa oli mukava kokemus, samoin puolison Mervi Haaviston mukana olo yhteisessä projektissa. Kirjan valokuvat ovat Haaviston ottamia.

Jos aika vain riittäisi, Nikula saattaisi jopa harkita toista kirjaa. Mahdollinen aihekin olisi jo mietittynä, sillä häntä kiinnostaisi kerätä ja tallentaa paikallisten perinneruokien reseptejä.

– Niiden todelliset taitajat alkavat olla jo aika vanhoja. Siis henkilöt, jotka ovat valmistaneet niitä arkiruokana. Sellainen voisi olla todella mielenkiintoinen projekti, hän tuumii.

”Kirjan teemana ovat paikalliset raaka-aineet: Inarijärven kala, poronliha sekä metsän antimet, kuten luonnonkasvit, marjat ja sienet.”

Taimenrillette

0,4 kg taimenfile

0,2 l oliiviöljy

1/4 ruukkua tilli

2 rkl ranskankerma

1 rkl sitruunamehu

suola ja mustapippuri

****************************

Leikkaa taimen ruodottomaksi ja nahattomaksi fileeksi. Laita taimenfile kattilaan ja peitä oliiviöljyllä. Lämmitä varovasti noin 70 asteeseen, nosta lämmöltä ja hauduta noin 4 minuuttia. Kala pitäisi jäädä vielä vähän pinkiksi keskeltä. Nosta kala öljystä, valuta paperin päällä ja hienonna haarukalla kevyesti ja jäähdytä. Sekoita muut ainekset joukkoon ja tarkista maku. Tarjoa paahdetun leivän päällä ja lusikoi vielä hyvää inarilaista kevyesti suolattua mätiä päälle.

Lähde: Heikki Nikula, Kaisu Nikula: Makuja Inarin luonnosta

Ilmoita asiavirheestä