Ruoka
Asiakkaat suosittelevat Laanilan Kievaria: ”Ihanan kodikas tunnelma takkatulen loimutessa”
TableOnline suosittelee 2023 -listaukseen on päässyt mukaan yksi ravintola Saariselältä: Laanilan Kievari. TableOnline on Internetissä toimiva ravintoloiden pöytävaraus-järjestelmä.
Laanilan Kievari on saanut korkeat pisteet myös Tripadvisor-palvelussa, missä asiakkaat voivat arvioida matkailupalveluita.
– Varausjärjestelmän kautta tulee meille paljon varauksia ja illallisen jälkeen tulee tähtiä sen mukaan, millaista palautetta asiakkaat antavat, Leena Ruotsalainen kertoo.
Laanilan Kievari liittyi TableOneline-järjestelmään vuonna 2018.
Useimmat illat täynnä: pöytävaraus on suositeltava
– Varausjärjestelmässä mukana oleminen on vapauttanut minulta hurjan määrän tietokonetyötunteja muuhun työhön. Osa varauksista tulee yhä puhelimitse tai sähköpostilla. Ilman pöytävarausta meille on vaikea saada pöytää, sillä esimerkiksi kevättalvella useimmat illat ovat ihan täynnä. Toki voi jäädä istuskelemaan ja odottaa, josko pöytä vapautuisi, mutta suosittelen aina varamaan pöydän ennakkoon, ettei tule pettymystä, Leena toteaa.
Korkeimmat pisteet Laanilan Kievari on saanut tunnelmastaan: arvosana on 4.79 / 5. Kokonaispisteet Laanilan Kievarilla ovat 4.78 / 5.
– Ihanan kodikas tunnelma takkatulen loimutessa. Todella ystävällinen palvelu, ihanan suussa sulava ruoka, päätähuimaava viini. Erinomainen hintalaatusuhde. Suosittelen lämpimästi!!!!, täydet viisi pistettä palautteessa antanut asiakas toteaa.
Kokonainen poron lapa on suosituin
Laanilan Kievarin tämän hetken suosituin ruokalaji on kokonaisena paistettu poro lapa.
– Annos on tarkoitettu kahdelle hengelle, mutta siitä riittää kyllä syötävää neljällekin hengelle. Poron lisukkeena on juureksia ja esimerkiksi perunoita asiakkaiden valinnan mukaan.
Kun tarkoitus on nautiskella poron lavasta, se on syytä ilmoittaa pöytävarausta tehdessä, sillä lavan ennakkovalmistelut vaativat aikaa.
Lähiruokaraaka-aineesta itse tehtyä ruokaa
Laanilan Kievarin toiminta-ajatus on, että ravintolassa kyse ei ole vain vatsan täyttämisestä, vaan kaikkien palasten loksahtamisesta kohdalleen.
– Raaka-aineemme ovat pääosin lähiruokaa. Esimerkiksi listalla oleva kala vaihtelee sen mukaan, mitä kalaa paikallisilta kalastajilta on sesongin mukaan saatavissa alueen vesistöistä Inarijärvestä, Lokasta ja Porttipahdasta, Laanilan Kievarin sieluksi tituleerattu Samuli Ruotsalainen kertoo.
Kaikki tarjottava, mitä vaan pystytään, valmistetaan itse. Ruoan ja juoman yhdistäminen on tärkeää ja viinilista on rakennettu tukemaan ruokatuotetta. Ravintolan viiniasiantuntija Samuli järjestää tilauksesta asiakkaille myös viininmaisteluita.
Samuli Ruotsalainen tuli ravintoloitsijaksi Laanilan Kievariin vanhempiensa kanssa vuonna 2012. Yrittäjäpuoliso-Leena muutti pohjoiseen noin vuoden kuluttua Samulin ja hänen vanhempiensa perässä.
Samulin vanhemmat ovat eläköidyttyään muuttaneet kotiseudulleen Itä-Suomeen. Ruotsalaisen pariskunta on ennen Laanilaa työskennellyt pääasiassa pääkaupunkiseudulla isoissa ravintoloissa.
– Minä ja äitini olimme haaveilleet omasta ravintolasta ja yllättäen pohjoisen kalareissulla tulin tietämään tästä paikasta, joka oli palvellut Metsäntutkimuslaitoksen tukikohtana. Paikalla on toiminut aikanaan kestikievari, jota on pyörittänyt muun muassa kullankaivaja Max Peronious, Samuli Ruotsalainen kertoo.
Kiireetön yhdessäolo tärkeintä
Tärkeintä Kievarin väelle on kiireetön yhdessäolo hyvän ruoan parissa.
– Aivan liian usein tänä päivänä ihmiset syövät kiireessä ja miettimättä. Ravintolassa saa rentoutua ja nauttia yhdessä syömisen ilosta ja puhtaiden raaka-aineiden tuomista makuelämyksistä, Leena ja Samuli toteavat.
Laanilan Kievarin palveluihin kuuluu myös tilaussauna, joista isompaan mahtuu jopa 30 ja pienempään kahdeksan henkilöä. Talviaikaan kievarissa pääsee myös avantoon ja ulkoporeammeeseen.
Alueella toimiva Auskottivaaran Polaris Point Horses tarjoaa yhden yön vaelluksia, joihin kuuluu sauna ja kolmen ruokalajin illallinen Kievarilla.
Kesäkaudelle Laanilan Kievari ravintola avautuu heinäkuun puolen välin tienoolla.
Suosikit: Pohjoisen mosaiikki ja Lumipallo
Sain maisteltavakseni kevätkaudella 2023 asiakkaiden suosikeiksi nousseet Pohjoisen mosaiikki-kala-annoksen ja jälkiruuaksi Lumipallon, joiden valmistuksesta Samuli kertoi minulle hurmaantuessani annoksista.
– Jokunen asiakas on palannut meille uudelleen pelkästään siksikin, että saa nauttia lumipallon uudelleen, Samuli paljastaa.
En yhtään ihmettele tätä, sillä varsinkin lumipallo yllätti syöjänsä. Kokeile itse, miten.