Paikallisuutiset
Myyrien määrässä huippuvaihe pohjoisimmassa Lapissa, Utsjoen myyräkanta nousi viime kesänä voimakkaasti
Luonnonvarakeskuksen (Luke) seurantojen perusteella myyriä on suurimmassa osassa maata niukasti. Pohjoisimmassa Tunturi-Lapissa on jo nyt runsaasti myyriä, ja määrän odotetaan kasvavan monivuotisen kannanvaihtelunsa huippuvaiheeseen syksyyn mennessä.
– Oulun seudulta Kainuuseen ja Pohjois-Karjalaan ulottuvalla vyöhykkeellä koettiin myyrähuippu loppuvuonna 2022, ja kannat ovat pienentyneet merkittävästi talven aikana. Pohjoisin Suomi on tällä hetkellä ainoa paikka, jossa myyriä tavataan nyt runsaasti, kertoo johtava tutkija Otso Huitu Lukesta.
Myyrien kannanvaihteluun eli sykliin kuuluu yleensä neljä vaihetta. Kanta lähtee liikkeelle alhaisista tiheyksistä. Tätä seuraa yleensä kaksi, pohjoisessa jopa kolme vuotta kestävä nousuvaihe. Kannanvaihtelun huippuvaihe ajoittuu nousun jälkeiseen syksyyn ja voi olla hyvin lyhyt tai jatkua kahden syksyn ajan. Kanta romahtaa huippuvaiheen jälkeen. Tämä vaihe kestää tyypillisesti myös seuraavan kesän yli.
Ajoittain monivuotinen syklisyys katoaa, ja myyräkannat vaihtelevat vain vuodenaikojen mukaan: keväällä myyriä on vähän ja syksyllä kohtalaisesti. Näinä jaksoina myös pahin taimituholainen, peltomyyrä, on vähissä. Luken kymmeniä vuosia pitkissä aikasarjoissa kannanvaihteluissa esiintyy sekä monivuotisia syklejä että vuodenaikaisvaihteluja.
– On vielä epäselvää, mikä näitä jopa vuosikymmenten mittaisia muutoksia saa aikaan. Se, että nämä muutokset yleensä tapahtuvat laajoilla alueilla yhtaikaa, viittaisi ilmastollisiin tekijöihin, Huitu kertoo.
Utsjoen myyräkanta nousi viime kesänä voimakkaasti
Metsä-Lapissa myyriä tavataan edelleen niukasti. Lapin maakunnan eteläisemmissä osissa myyrät ovat kuitenkin jo runsastumassa hieman viime vuoteen verrattuna. Metsä-Lapissa myyrävaihtelu on viime vuosina ollut vaimeaa ja kohtalaisen epäsäännöllistä.
Tällä hetkellä myyriä on useimmilla alueilla vähän.
Utsjoella ja Käsivarren Lapissa myyräkannat nousivat viime kesänä voimakkaasti ja ovat tällä hetkellä runsaat. Odotettavissa on, että kannanvaihtelun huippuvaihe saavutetaan syksyllä 2023.
Varsinkin Käsivarressa on havaittu paljon pikkujyrsijöitä, ja tunturissa on nähty jokunen tunturisopulikin. Tämä ennakoi otollisia lisääntymisolosuhteita monelle petoeläimelle, myös erittäin uhanalaiselle naalille.
Metsämyyrät levittävät myyräkuumetta aiheuttavaa Puumala-virusta eritteissään, ja ihminen voi saada tartunnan hengitysteitse eritteiden saastuttaman pölyn välityksellä.
Talven aikana esimerkiksi mökkeihin kertyneet jätökset kannattaa siivota märällä liinalla, ei pölyä ilmaan nostattavalla imurilla tai harjalla. Polttopuiden käsittelyssä liitereissä kannattaa noudattaa varovaisuutta.