Paikallisuutiset
SISU-elokuva on kuvattu pääosin Nuorgamissa: ”Kuvaukset ja elokuva ovat olleet kylälle paras juttu moneen vuoteen”
Ensi-iltaviikonloppunaan huhtikuussa 2023 USA:n 10. katsotuimmaksi yltänyt suomalainen SISU-elokuva kuvattiin pääosin Nuorgamissa syksyllä 2021. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa tammikuussa 2023.
– Kyllä siinä oli paljon kylän väkeä työllistettynä, kun elokuvaa kuvattiin. SISU:n kuvaukset ovat olleet meidän kylälle paras juttu moneen vuoteen. Kerrannaisvaikutukset ovat olleet merkittävät. Esimerkiksi ruokapalveluja tunturiin järjestettiin joinakin päivinä jopa yli 100 henkilölle. Lisäksi tarvittiin majoituspaikkoja sekä Nuorgamista että Utsjoelta sekä kuljetuksia maastoon että eri kohteisiin, kertoo Eemeli Hekkanen Nuorgamin Lomakeskukseta, joka vastasi isänsä Raimo Hekkasen kanssa elokuvaväen käytännön järjestelyistä, kuljetuksista, vartionnista sekä catering-palveluista maastoon.
Majoitusjärjestelyt hoiti Nuorgamin Lomakeskus.
Kuvauspaikkoja ryhdyttiin etsimään Nuorgamista keväällä 2021, jolloin Eemeli kuljetti sopivia kuvauspaikkoja katsastavaa Location Housen Ilkka Mukkalaa viikon ajan Nuorgamin maisemissa etsimässä parhaita mahdollisia kuvauskohteita. Myös elokuvan ohjaaja Jalmari Helander kävi tutustumassa paikkoihin Eemelin opastuksella, Jalmari ihastui heti Nuorgamin upeisiin tunturimaisemiin.
SISU-elokuvan on tuottanut Petri Jokiranta, Subzero Film Entertaiment. Elokuva kertoo erakoituneesta suomalaisesta sotilaasta, joka taistelee natseja vastaan kulta-aarteesta Lapin sodan yhteydessä.
Pääroolia Aatami Korpea näyttelee Jorma Tommila. Kansainvälisissä elokuva-alan julkaisuissa elokuva on saanut erittäin hyviä arvosteluja. Myös Nuorgamin huikeista maisemista ollaan oltu vaikuttuneita.
Suomessa Sisu rikkoi 100 000 katsojan rajan noin kuukauden jälkeen ensi-illasta.
Kuvauspaikat sijaitsevat aivan Nuorgamin kylän liepeillä ja niitä on helppo käydä katsastamassa omatoimisesti Pulmankijärven tien varrella sekä Nuorgamin lähituntureilla.
– Tässä laiturilla kuvattiin kohtaus, jossa Aatami Korpi hyppää vaatteet tulessa jokeen ja ui sen joen yli. Tässä kuvattiin kohtaus, jossa mäen takaa häämötti tulessa oleva Rovaniemen kauppala, Eemeli kuvailee ohjatessaan maastoautoa Pulmankijärven tiellä ja muistelee samalla, millaisia rakennelmia missäkin kohtaa oli.
Kuvauspaikkoihin piti hakea erikseen luvat Metsähallitukselta ja maastokuljetuksissa oli mukana paikallisen Kaldoaivin paliskunnan poromiehiä, sillä muiden kuin paikallisten on kiellettyä liikkua maastossa polkujen ja teiden ulkopuolella.
– Kaikki rakennelmat ja maastoon tulleet jäljet poistettiin kuvausten päätyttyä, siksi täällä ei ole mitään elokuvasta kertovia rakennelmia jäljellä, paitsi tuo laituri joka tullaan myös purkamaan pois tämän kesän jälkeen. Kun elokuvaa katsoo, ei ulkopuolinen pysty helposti näkemään, kuinka lähellä toisiaan jotkin kuvauspaikat todellisuudessa ovat, sillä kuvakulmasta riippuu miltä maisema näyttää valmiissa elokuvassa. Hän, joka elokuvan on nähnyt, voi tulla omin silmin tutustumaan, tunnistaako maisemia, Eemeli toteaa.
Aikaisemmin näissä samoissa maisemissa on kuvattu myös Ivalo-sarjan 1. tuotantokauden jaksoja sekä Red Bullin mainosfilmi Emmi Peltosen Arctic Ice Dance. Kyselyitä myös uusista jutuista ja kuvauspaikoista on tullut.
– Tuotantoyhtiöt tuovat kuvaukset mielellään Suomeen, sillä esimerkiksi Grönlanti ja Islanti, missä elokuvia kuvataan myös paljon arktisissa maisemissa, ovat Suomea kalliimpia ja vaikeammin saavutettavia kohteita. Esimerkiksi Nuorgamiin voi kulkea niin Ivalon kuin Norjan Kirkkoniemen lentokentän kautta ja tunturimaisemiin saavutettavuus on kohtalaisen helppoa.
Nuorgamin Lomakeskuksen jatkajaksi vanhempiensa jälkeen ryhtyvän Eemelin mielestä on tärkeää, että matkailuyrityksissä on voitu kehittää lohiturismin tilalle uudenlaisia palveluita kesäkauteen.
– On harmi, että kalastusmatkailu on loppunut, mutta katse on suunnattava tulevaan ja löydettävä uudenlaisia matkailutuotteita, joissa voidaan tarjota elämyksiä ympäröivässä luonnossa. Tenostakin pääsee nauttimaan meidän jokiveneajeluilla, vaikka Tenon lohta ei voikaan enää kalastaa. Toki harrien ja muiden pienten kalojen kalastaminen on sallittua 15.6.-31.7., Eemeli kertoo.
Korona-aika innosti suomalaiset lomailemaan kotimaassaan etenkin matkailuautoilla.
– Matkailuautoilla liikkuvia on ollut koronan jälkeenkin paljon. Yhä useampi on ymmärtänyt myös sen, ettei puskaparkeissa majoittuminen ole aina kovin järkevää ja he osaavat hyödyntää tarjolla olevia palveluita. Kesällä Nuorgamista on helppo tehdä myös päiväretkiä Norjaan ja palata takaisin kotimaan puolelle majoittumaan.