Paikallisuutiset
Moni mielisi asukkaaksi Saariselälle, vakituisista asunnoista pulaa – ”Minulle ympäristö täällä on rauhoittava”
Saariselän alueella asuu vakituisesti vajaa 300 ihmistä. Muuttajia olisi enemmänkin, mutta vakituisen asunnon löytäminen alueelta on vaikeaa. Kyläyhdistys on pyrkinyt vaikuttamaan asuntopulaan neuvottelemalla Inarin kunnan kanssa.
Etelä-Pohjanmaan Alavudelta kotoisin oleva Saariselän kyläyhdistyksen sihteeri Raili Mäkinen muutti Saariselälle vakituisesti vuonna 2014.
– Muutimme eläköidyttyämme. Ostimme täältä talon jo vuonna 2004, olimme silloin vielä työelämässä. Minulle ympäristö täällä on rauhoittava. Tykkäämme olla pohjoisessa ja Norjan läheisyys on myös yksi tekijä Saariselälle asettumisessa, Raili Mäkinen kertoo.
”Helsinkiin en osaa kuvitella muuttavani takaisin”
Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Leena Ruotsalainen muutti Helsingistä Saariselälle vuonna 2013. Vajaan vuoden hän kulki kerran kuussa Helsingin ja Laanilan väliä, kunnes muutti kokonaan.
– Tulin töihin Laanilan Kievariin, jota mieheni pyöritti silloin vanhempiensa kanssa. Nykyään toimimme Laanilan Kievarin yrittäjinä mieheni kanssa. Mieheni vanhemmat muuttivat Savonlinnaan eläköidyttyään, Leena kertoo.
Hän ei koskaan haaveillut muuttavansa pohjoiseen.
– Olin aina matkustellut paljon ja tiesin, etten koko elämäni tule asumaan Helsingissä, mutta ajatukseni oli silloin, että muuttaisin jonnekin etelämpään tyyliin Berliiniin tai muuhun vastaavaan, Leena toteaa.
Ruotsalaisen perhe asuu Saariselällä, mistä vanhemmat kulkevat usein kävellen työmatkansa Laanilaan. Lapset ovat päivähoidossa Saariselällä.
Leena Ruotsalainen kokee, että ympärivuorokautisen päivähoidon järjestäminen Saariselälle on ollut Inarin kunnalta ymmärtävä kädenojennus alueelle asuville ja matkailualan yrittäjille.
Saariselälle muuttamista Leena ei ole missään vaiheessa kokenut mitenkään erityiseksi asiaksi, jota olisi pitänyt jollakin tavalla erityisesti tuoda esiin.
– Sen verran ajattelu on muuttunut, että Helsinkiin en osaa kuvitella muuttavani takaisin.
Asuntopulaan on etsitty ratkaisua neuvottelemalla
– Saariselällä on asuntopula, työhön tulevien on vaikea löytää asuntoa. Kyläyhdistyksenä olemme pyrkineet vaikuttamaan siihen, että Saariselälle saataisiin lisää ympärivuotiseen asumiseen tarkoitettuja asuntoja. Asiasta on keskusteltu Inarin kunnan kanssa, Leena kertoo.
Hänen perheensä asuu valmiina ostetussa omakotitalossa.
– Silloin kun sen hankimme, omakotitaloja oli myynnissä.
– Mekin ehdimme ostaa omamme aikana, jolloin asuntoja vielä oli myynnissä. Tällä hetkellä tilanne on se, että kaikki asunnot menevät niin nopeasti, ettei niitä usein ehditä edes laittaa myyntiin ennen kuin ovat jo vaihtaneet omistajaa, Raili Mäkinen toteaa.
Sesonkityöntekijät ovat järjestäneet asumistaan esimerkiksi vuokraamalla hotellihuoneita. Kimppakyydit mahdollistavat työssä kulkemisen Saariselän ulkopuolelta.
– Jos asuntoa ei löydy ja haluaisi rakentaa oman, tonttejakin on vaikea löytää. Niitä kannattaa kuitenkin kysellä Inarin kunnasta. Asiaa toki monimutkaistaa se, että suuri osa tonteista on vapaa-ajan asumiseen tarkoitettuja. Toki sellaisellekin tontille voi rakentaa, mutta vapaa-ajan asunnossa asuva on virallisesti vailla vakinaista asuinpaikkaa ja ei pääse esimerkiksi Inarin kunnan asukkaaksi, Leena Ruotsalainen selventää.
Kyläyhdistyksen rahastonhoitaja Marketta Keskitalo ei asu vakituisesti Saariselällä.
– Olen omistanut täällä asunnon viidentoista vuoden ajan ja vietän täällä pidempiä jaksoja.
Monitoimitila toiveena
Kyläyhdistyksen naiset ovat tyytyväisiä alueen palvelutarjontaan. Yhdistyksellä oli jonkin aikaa vuokralla tilat Siulasta. Niitä käytettiin erilaisiin yhdistyksen aktiviteetteihin ja tapaamisiin.
– Vakituinen monitoimitila, jossa voitaisiin järjestää monenlaista jumpasta kokouksiin, olisi meille tarpeen. Esimerkiksi tilaa, missä kansalaisopiston jumpparyhmä voisi kokoontua aina samassa tilassa, ei ole löytynyt ja olemme joutuneet vaihtamaan paikka lukukauden aikana useampaankin kertaan, Raili Mäkinen summa.