Ajankohtaista
Tankavaaran oma joukko putsasi palkintopöydän kullanhuuhdonnan EM-kisoissa
Löydät tästä jutusta Vesa Luhdan kuvagallerian 50. kisoista.
Tankavaaran perinteisissä kultakisoissa jaettiin sekä Suomen että Euroopan mestaruudet. Keskiviikko pyhitettiin Suomen mestaruuksille. Miesten ja naisten mestareille jaettiin myös matkat ensi vuoden MM-mittelöihin Tsekkeihin. Loppuviikko miteltiin Euroopan mestaruuksista. Kisaajia oli 14 maasta.
Kisat olivat 50. mittelöt. Laji kehitettiin vuonna 1974 ja se levisi vuosien mittaan ympäri maailman samoilla lähinnä Nipa Raumalan ja Yrjö Korhosen Tankavaaran kuusien alla kehittämillä säännöillä. Niihin ei ole tullut alun jälkeen erityisiä muutoksia.
Maailman Kullankaivajaliiton WGA:n nykyinen presidentti Sunjai Singh Etelä-Afrikasta kertoi pitävänsä Tankavaaraa eräänlaisena kultakisailijoiden pyhiinvaelluskohteena. Hän oli iloinen myös kisakoneiston vapaaehtoisten työntekijöiden osaamisesta ja kisojen hienosta tunnelmasta. Palkintojenjaon yhteydessä soineiden kansallislaulujen ja lapsille soineen Cha-Cha-Chaan tahdissa taputtaneen yleisön innostus olikin poikkeuksellisen mieleenpainuvaa.
Sodankylä ruletti
Kisojen pääsarjoissa Tankavaaran oman joukon menestys oli hyytävän kova. Jo vuonna 1984 Tankavaarassa Euroopan mestariksi vaskannut, pian 75-vuotias Seppo Mauno ei antanut muille mahdollisuuksia Estwing-perinnepannusarjassa eikä veteraaneissa. Toki miesten sarjassa sattunut välierien hipun hukkaaminen veikin siinä finaalipaikan. Miesten sarjan kuittasi Tankavaaran nykyinen isäntä Marko Touru. Kuusi vaskaajaa oli häntä nopeampia, mutta kaikki nämä hukkasivat vähintään yhden hipun saaden sakkominuutteja. Naisten sarjan pronssi meni Tankavaaran Veera Aarniolle. Sodankylä ruletti siten muun maailman.
Inarikaan ei jäänyt mitaleitta, sillä Aila Mikkonen nappasi veteraanien pronssia. Hänen uransa on poikkeuksellinen, sillä nuorena tyttönä hän voitti kahdessa ensimmäisessä kisassa 1974–1975 suomenmestaruudet. Seuraava SM-mitali tuli pari vuotta sitten. Harvoin urheilulajeissa tehdään näin komea comeback lähes 50 vuoden vuoden päästä. Toki hänkin on välillä napannut viisihenkisen joukkueen MM-tittelin vuonna 1995.
Kuvagalleria Kullanhuuhdonnan EM-kisoista
Kommentti: Kullanhuuhdonta on urheilulaji
Kultakisoja tulisi pitää täytenä urheilulajina, sillä ilman säännöllistä lajiharjoittelua tai vähintään välinekehityksen ja vaskaustyylien tarkkaa seuraamista ei mestaruuksia enää oteta. Jos vuonna 1974 kisapenkillä istuttiinkin pikku tuiterissa ja sätkä huulessa, nykyään siten jäädään automaattisesti viimeiseksi.
Kullanhuudontakilpailuissa suomalaiset ovat tehneet vuosien mittaan vaikuttavaa jälkeä. Maailmanmestareita, jopa moninkertaisia, on meillä lukemattomia, enemmän kuin keihäänheitossa, mäkihypyssä tai jopa jääkiekossa, jos kaikki joukkuemestaritkin luetaan mukaan.
Ylimpänä huippuna maailmallakin arvostetaan torniolaista Veikko Kerästä, jonka mestaruuksien määrää ei taida muistaa enää edes mies itse. Tänä vuonna hän otti miesten suomenmestaruuden ja mestaruudet kolmessa epävirallisessa EM-sarjassa: onlinessa sekä kahden ja kolmen henkilön joukkuekisassa. On ihme, ettei Tornio ole koskaan valinnut häntä vuoden urheilijaksi. Ja tämä onkin pieni vinkki erityisesti Sodankylän kunnalle.
Kisatunnelma oli päivästä toiseen hieno, ja ulkomaiset tähdet kehuivat Tankavaaraa vuolaasti. Tekniikka on kehittänyt kisatapahtumista huomattavasti seurattavampia, vaikka ämpäreihin piilotetut hiput löytyvätkin nykyisin jopa alle minuutin. Vaskaushiekka oli tänä vuonna tästä syystä poikkeuksellisen hankalaa sepelimursketta, mutta se ei juuri näkynyt tuloksissa.
Korjattavaakin olisi. Kisojen tiedotus sekä netti- ja muu mainonta on jäänyt taka-alalle ikään kuin kullanhuuhdonta ei vieläkään olisi vakavasti otettava urheilulaji. Parin sadan kilpailijan lisäksi paikalla oli vain kourallinen sattumalta paikalle osunutta yleisöä. Toki fanaattisia Tankavaaran kävijöitä ja muita kullanhuuhdonnan ystäviä löytyi kymmenittäin, ja illanviettojen musiikkitähdet houkuttelivat lisäksi tanssin ystäviä.
Vesa Luhta
Tulokset:
Euroopan mestaruus:
Lapset: 1) Lea Lamarque, Ranska, 1.46,7, 2) Birk Hansen, Ruotsi, 2.04,9, 3) Lilli Turunen, Suomi, 2.49,6.
Nuoret: 1) Tuukka Leponiemi, Suomi, 1.09,78, 2) Sanni Hakala, Suomi, 1.54,2, Ante Kangas, Suomi, 2.26,6, ...13) Pilvi Nissilä, Inari.
Estwing: 1) Seppo Mauno, Suomi ja Sodankylä, 3,24,8 + 3 min, 2) Riitta-Liisa Lajunen, Suomi, 6.40,4, 3) Linda Olsson, Ruotsi, 3,32,8 + 6 min...10) Pia Mäkelä, Inari.
Veteraanit: 1) Seppo Mauno, Suomi ja Sodankylä, 1.05,00, 2) Maija Keränen, Suomi, 1.17,7, 3) Aila Mikkonen, Suomi ja Inari, 1.20,0,…18) Vesa Luhta, Inari...24) Kasper von Wuthenau, Sodankylä.
Miehet: 1) Marko Touru, Suomi ja Sodankylä, 1.19,0, 2) Thomas Linnarsson, Ruotsi, 1,43,2, 3) Jouko Korhonen, Suomi, 1.38,0.
Naiset: 1) Johanna Riskilä, Suomi, 1,.43,3, 2) Jutta Vehviläinen, Suomi, 1.54,0, 3) Veera Aarnio, Suomi ja Sodankylä, 2.06,8...7) Pia Mäkelä, Inari,...15) Pilvi Nissilä, Inari.
Maajokkueet: 1) Ruotsi, 2) Itävalta, 3) Hollanti...5) Suomi.